Saturday, 19 November 2011

mari membaca 'the art of history taking'..

Tajuk entri nie menunjuk kan sya dah rajin membaca..hahaha..nie bkn lah blog medical..sya akan tulis apa yg sya suka mengikut mood dan keadaan..hehehe..oleh kerana lagi seminggu nak exam..so sya trus jd bersemangat tuk membaca buku..hehehe..dan dgn rajinnya saya ingin berkongsi dgn sumer org apa yang saya baca..bak kata omputih ‘sharing is caring’..

buku yg di pinjam dari library msu..;)

Nie la buku ‘THE ART OF HISTORY TAKING’...untuk maklumat kawan2 semua..ada satu tips tuk anda supaya suka membaca buku medic nie..jgn lah korg anggap yg korg  tgh study bila bca buku medic tpi anggap buku tue seperti NOVEL..baca seolah2 tgh membaca buku cerita..ia xmenjemukan dan senang nak ingat..nie teori saya sendiri..kalu kte piker nie buku medic mesti rse stress nk bca..

Saya percaya , semua kwn2 saya dah tahu dgn perfect nye cara tuk take history patient..sbb sumer dah berpengalaman intership kat hospital kan..tapi buku nie mencerita kan macam mana kite nak buat patient tue selesa dgn kite dan xrasa ada barrier antara doctor and patient..bila patient rse percaya kat kite, lagi banyak maklumat patient kongsikan dgn kita..bak kte specialist ‘the good doctor is good listener’..bla maklumat kite lengkap dapat la kte wat diagnosis dgn tepat..
Buku nie mengajar kite mcm mna nak mengambil maklumat patient tnpa membuat patient merasa jemu..kite kena menggunakan seni dan tidak menggunakan 'straight question' apabila interview patient..supaya patient rasa selesa dan xrasa seperti di interview oleh pihak berkuasa(polis)..biarkn patient rasa selesa bercerita seperti cerita kepada seorang kawan yang ingin membantu menyelesaikan masalah nya..

Buku nie juga mengajar mcm mana nak kita nak approach patient spya patient xrefuse kite tuk 'take history'..kite pn xleh lah salahkan patient apabila patient refuse kite..mgkin patient berasa jemu oleh kerana ramai sangat bertanya benda yang sama sepanjang mereka berada di hospital..kite kena kesian kan doirang dah la sakit, asyik kena tanya benda yang sama oleh beberapa orang mesti lah patient berasa tak selesa..contonhya kite, bila sakit gigi pn, kalu org dok bertanya je..rse nk lempang..nie kan plak dorg yang sakit lebih truk pada tue..Rse terima kasih sgt2 kpd patient yang bagi kite peluang tuk interview and examine dorg...

Isi kandungan buku ini juga mengajar supaya kite bertanya patient dengan simptom2 yang berkaitan jer dengan penyakit yang di alaminye je..jgn la meraban sampai patient rse letih dan dalam hati asyik ckp 'aduh bila nak abis nie'..tnya la yang penting jer spya mereka de masa tuk berehat..

kalu nk cerita kan sumer content buku nie..tiga hari tiga malam xabis..secara ringkasnya apa yang saya ingin simpulkan ialah kite seharusnyenye bijak menyusun ayat semasa kite interview patient..supaya mereka merasa selesa dan mesra bersama kite...;)

sekian dari saya: 
syuhada rahman a.k.a jendela hati~

No comments:

Post a Comment