Monday, 20 February 2012

Terasa bodoh bila aku tanya pesakit soalan xsepatutnya..

Hari nie aku rasa bersalah sgt pada seorang patient dan suaminya..inilah akibatnya bila kepala ting tong..Tengah cari2 case untuk present kat doktor pakar esk, aku terlihat sepasang suami dan isteri tgh berbual2..Isteri nampak sangat letih dan agak pucat..kelihatan perutnya yang agak besar so aku anggap yg patient nie mengandung so aku pn check fail pesakit tersebut untuk melihat apa yg menyebabkan pesakit tersebut masuk ke hospital..
ting tong~


Bila aku baca terasa seperti ada yang xkena kerana pesakit tersebut mengandung 24 minggu lebih kurang 6bln tapi dah bersalin dan perutnya nampak kelihatan seperti mengandung lagi..aku baca beberapa kali fail tersebut kerana agak mustahil baby dapat survive apabila lahir 6bln..banyak lagi organ yg xberapa lengkap..dan tertulis di situ juga yang baby nya di tempatkan di 6c (apa tempat nie?)..aku xtahu mana tempat tue..Oleh kerana malas nak meneka aku pun tanya si suami tue kerana isterinya kelihatan terlalu lemah..

Aku: Maaf encik menganggu..isteri Encik dah bersalin ker??
Suami pesakit: dah
Aku: tapi mana baby, diorang bawak kemana?? (soklan bodoh aku)
Suami pesakit: seakan2 terkejut dgn soalan aku dan menjawab baby dah kembali kerahmatullah..(dgn senyuman yg pahit)
Aku: Terkejut dan beristifar..dengan pantas, maafkan saya ye abg, saya ingat baby abg di bawa ke tempat lain dan di letakkan dalam incubator..dalam laporan mengatakan baby di bawa 6c.
suami pesakit: Tak ada ape, baby hanya sempat hidup sekejap jer..kemudian dia kembali kerahmatullah..
Aku: mintak maaf banyak2 yer..tiba2 rasa nak menangis kerana aku terasa seperti menguris hati org..


sedih la~

p/s :


  1. Kepada pesakit dan suaminya aku memohon maaf kerana tersalah bertanya dan menguris perasaan anda berdua..
  2. Sampai skrg rasa bersalah dan menyesal dgn perbuatan sendiri..
  3. Nasib abg tue baik, kalau tak aku dah kena penampar laju2 sbb tanya soklan xsepatutnya..


Sekian Dari: Syuhada Rahman a.k.a Jendela hati ~

Tuesday, 14 February 2012

padam muka kena BELASAH!!

Baru2 nie kita di gemparkan berita pekerja kfc telah memukul seorang customer..ramai yg dh post kisah nie..so aku pn nk komen skit pasal bnda nie..xde la plak aku tgk video yg di post semua org tue..just baca skit2 kat blog2 yg de tulis pasal bnda nie..aku nk sokong sape?kompem2 la aku sokong pekerja kfc tue sbb aku memahami perasaan pekerja tue berdasarkan pengalaman aku..


xbaik gaduh2..

Dulu aku pn pnh keje kat fast food restaurant nie..As part time je la..konon2 nk cari duit lebih tpi xberbaloi pn..tapi bkn kfc la..aku keje kat pesaing kfc..keje mcm org giler, xboleh duduk, kena maki hamun dgn customer tpi gaji boleh la wat tuk minum kopi setiap hari..
sedap plak kopi nie


Di sebabkan dia punya slogan 'customer is boss' mmg dorg tue btl2 jd boss la kan..suka2 nk marah n maki org..di sbb kn ke 'cute' kan aku..aku di letakkan di bahagian kaunter la kn.. kalu x mesti aku di bahagian dapur or cuci pinggan..hahaha bajet..hari2 kot aku kna maki dgn customer padahal xde salah ape pn..just mknn dtg lmbt skit..SABARLAH..bukan nk pengsan pn kalu tggu sekejap..tau nk mengamuk jer..pnh sekali tue sorg customer nie marah aku n kata aku buat muka xpuas ati dengan dia..padahal muka aku tgh letih mase tue..keje 9 jam tanpa henti sbb org terlalu ramai..sbb tue la muka aku masam skit..itupn nak marah, bengong giler..

Paling aku tak boleh lupe kawan aku kena jerkah dgn satu customer yang LANGSI giler..org ramai jadi kawan aku suruh la customer tue beratur, tbe2 customer tue mengamuk dan suruh panggil manager..kononnyer kawan aku kurang ajar dgn dia..siap bawak kuar kad n ckp 'i nie datuk tau'( muka penuh bongkak)..xkisah la kau tu datuk ker, nenek ker..beratur ttp beratur la..ko ingt ko datuk boleh potong line la..siap ckp kt kwn aku..bahasa tue melambangkan bangsa..padahal dia yg xberbahasa..sedih tgk kwn aku kena maki n jerkah depan org ramai..org mcm tue mmg patut kena rimbuk atau penumbuk..baru padam muka dia..

Pada customer di luar sana, as human being semua org ade hati dan perasaan..Jgn pandang pangkat dan kekayaan semata2..Dan jgn anggap yang keje kat fast food restaurant nie hina sgt,..kebanyakkan yang keje kat fat food restaurant nie bdk2 yg tggu keputusan spm dan part time student..entah satu hari nnt dorg jd doktor, peguam n cikgu yg akan mendidik anak korang nnt.. so Jgn la belagak sangat dan Jgn ingat dgn 40 & 50 hengget korang tue dapat maki org sesuka hati..Hormatlah org lain kalau kita nak orang hormat kita..
Hormat menghormati

p/s:

1) kejadian yg berlaku antara pekerja kfc n customer tue barulah di katakan 'kena buku dgn ruas'..amik kau!!
2) Teruk betul penulisan aku..Sia2 blajar tatabahasa masa sekolah dulu..kalau cikgu karangan aku baca, kompem nangis..

Sekian Dari:
Syuhada Rahman a.k.a Jendela Hati~

Friday, 10 February 2012

Xmau tension2 yer...

3, 4 ari lepas aku tulis entri penuh dg tension..dah xmau tension2 lagi k..jom kita tenangkan diri kita..Terdapat pelbagai cara untuk tenangkan diri..Ini cara saya..

menghidu udara yg segar..*nyaman nyer*

relaxkan  diri di atas buaian sambil nyanyi nk kawen putera raja..hahaha

bajet..

berlari2 di tepi pantai ala2 drama hindustan..hehe

lompat tinggi2..mana tau boleh terbang..hehe

berlompat2 lagi..hahaha





bestnye main air..


p/s: Tenangkan diri dengan bercuti dan bergembira..Gambar bercuti di pangkor..nnt aku update bercuti dipangkor k..

Sekian Dari:
Syuhada Rahman a.k.a Jendela Hati~


Tuesday, 7 February 2012

Suka nk sembang kembang n bajet 'hot'!!


Tajuk entri je dah melambang nk mengutuk n mengumpat org..biasalah awal2 bln nie hormone xbetul skit..dh lama dok simpan so nk citer gak..sebelum tu salam Malidur Rasul kpd muslim dan happy Thaipussam kpd yang menganut agama hindu..
Gambar diambil dari blog sembang kencang

Cuti 4 hari nie xdapat nak online sbb kpg ku yg tercinta tu xde 3G..mana la org kuning tue..kte i will follow u..x follow pn..nk online lembab tahap cipan..cipan pn xlembab mcm tue..xsabar nak balik shah alam, rse dunia kosong xleh online..xdapat taw dunia alam maya..sampai je umah..kelam kabut aku bukak tab nak online..sekali DAMN..!! terbaca plak status FB yg buat aku rase mcm nk muntah..Mula nk ngumpat org la tu..(Dah cuba elak dari wat entri mengumpat org tapi xboleh simpan dah)
nie la  org kuning

Mesti ramai yg pernah alami apa yg aku alami..org yg jenis sembang KEMBANG..senang kata xmau kalah dgn org lain..contohnya kalu aku ckp ade bmw 10 biji dia akan ckp dia ada 100 biji, kalu aku kata ada banglo 10 tingkat dia ada 150 tingkat..macam tue la org kata xnak kalah..padahal keta bmw mainan pn xde..( sekadar contoh je).

Dari sekolah rendah sampai la sekarang mesti aku jumpa org yg sembang kembang nie..Nak cakap salah xcakap salah tapi kadang2 sembang kembang dia tue macam memalukan diri dia sendiri.. ckp benda xlogik n xboleh terima akal..Contohnya kalau aku cakap result aku 3.70, dia mesti cakap aku dapat 4.95..Padahal result penuh 4.0 je..xke bodoh namanyer tue..org kate menipu xberagak..!!! kalu adik aku yg dua tahun tue dgr pn dia xpercaya..Pastu ape yg aku citer, dia pn ade citer yang sama n citer dia lg best dan lagi mantap pada citer sebenar aku..aduh tension btl...Contohnya kalu aku cakap, insyallah xlama lagi aku akan jadi doktor..dia pn akan jawab ahh orang kampung aku adik kepada kawan dia kawan kepada kawan dia pn akan jadi doktor gak..mesti dia ada gak la cerita yg sama..TENSION aku..mentang2 la aku xkenal..kalu dia tipu aku pn, bkn aku taw pn..HANG nie mmg kaki kelentong la..!!


stress!!

Xcukup sembang kembang, bajet HOT plak tue..kalau btl2 hot xpe gak..Nie arwah nenek aku lagi hot Kot..Lebih panaz dari biasa tue..kalau orang cantik puji dia cantik pn aku rase nak termuntah, nie kan plak yang xcantik LANGSUNG, pastu puji diri dia cantik..lagi la ku rase nak muntah kuasa 15..Contohya kalau Era fazira puji diri dia 'aku ni cantik sangat n wanita paling cantik di abad ini' rase nk termuntah tak??Walaupun kita tau yg Erra mmg cun melecun..cuba kalau aku yang wat ayat macam tue mesti la korg nak termuntah kuasa 100 btl x?? Aduh kadang2 aku dok pikir celah mana la dia nie cantik..Asyik puji diri sendiri je..Kalau nak post gambar kat FB tue, kira gambar paling cantik la dia rase..padahal bila org tgk..'biasa je' apa yg cantiknyer?? STRESS aku..bleh kena darah tinggi bila aku melayan dia nie..

Muka macam nie baru la cantik



Ok lah dah xmau2 tension2 lagi..kalu itu membuat dia bahagia..Biarlah dia dgn labi2 nya..

P/S : Ayat contoh2 dia atas adalah sekadar CONTOH..yg di tekan di sini adalah situasi dan keadaan yg berlaku..Kena ubah suai ayat la..kang ada yang bunuh diri sbb terasa..

MORAL OF THE STORY:
1- Last tulis entri ngumpat org nie..rase jahat btl aku (mmg jahat pn)
2- Blog aku nie untuk berkongsi cerita yg menarik dan pengalaman yang dapat jadi pengajaran..bkn mengumpat org..
3- Sedar2 la diri tue 'mmgla kecantikkan adalah milik setiap insan' tapi kalu hari2 ko kate ko cantik..adik aku yang 2 tahun boleh jd 20 tahun..mustahilkan!! So mmg mustahil lah ko cantik..kalau cukup sifat tue mmg aku percaya..
4- Aku pn selalu pilih gmbar yg aku rasa paling cantik bila nak post kt FB..hahaha tapi xde la nk cakap aku cantikkan..

Sekian Dari:

Syuhada Rahman a.k.a Jendela Hati~

Wednesday, 1 February 2012

Salah ke doktor beritahu KEBENARAN???




Yeah..yeah..yeah..Dah 'third posting'.. dan skrg saya posting kat ONG department (Wad bersalin)..Kejap je dah 3 posting..xterasa pn..Apa yang kita akan terfikir bila masuk wad bersalin nie..??mesti la kita akan pikir pasal baby dan ibu mengandung btl x?? Dan kita tahu department nie mesti la berkaitan dgn perempuan..


Bila teringat ibu mengandung nie saya teringatlah satu peristiwa yang dah lama berlaku, mungkin dah 5 tahun yg lepas semasa saya praktikal diploma..Bukan la niat saya untuk mengaibkan sape2 tapi sekadar berkongsi untuk dijadikan pengajaran..bak kata pepatah 'yang baik jadikan teladan dan yang jahat tue jadikan sempadan'..


Begini la kisahnya..seorang gadis di temani maknya datang ke hospital kerana anak gadisnya itu mengadu sakit perut dalam beberapa hari yang lalu..Anak gadis tue nampak sangat manis dengan bertutup litup dengan tuduh labuh dan baju kurung nya..
Bknlah bertutup bergini..nie gambar mse stress bila nak exam..


Setelah selesai doktor mengambil semua keterangan pesakit tersebut..doktor mengarah kami untuk melakukan UPT (urine pregnancy test) sementara pesakit dan ibunya menunggu di luar..walaupun pesakit belum kawen, ini adalah satu prosedur yang perlu di lakukan..Tanpa di duga keputusan UPT tue positive..

Dalam perjalanan nak hantar keputusan ke doktor..Makcik tadi bertanya kpd kawan saya 'dik macam mana dgn anak saya', kata makcik itu kpd kawan saya..Kesilapan di lakukan kawan saya apabila memberitahu keputusan tersebut..sepatutnya doktor yang merawat hanya boleh memberitahu sebarang keputusan..Tapi kawan saya memberitahu 'anak makcik PREGNANT..', kata kawan saya kpd makcik tadi..mgkin bkn salah kawan saya juga, dia fikir itu adalah berita gembira xtahu plak berita tu membuatkan makcik tu mengamuk..Dengan muka merah dan bahasa utaranya, makcik tue pn menjerit dan berkata, 'hang nie gila ka apa, anak makcik nie belum kawen, takkan mengandung..!!Dia nak pandang lelaki pn tak berani, nie kan plak nak buat yang bukan2..Dia anak yang baik'..!!!

Keadaan menjadi kecoh sementara..kemudian datanglah pegawai atasan tenangkan makcik tue..kerana kecoh doktor meminta untuk mengulangi ujian tersebut..takut tersalah pesakit..kali nie pegawai itu lakukan sendiri..Dah mmg betul keputusannya POSITIF..xsalah lagi, itu kenyataan bkn nya kesilapan..dan pegawai tersebut memberi keputusan kepada doktor dan hanya berkata satu ayat kepada makcik tersebut 'apa2 sila bertanya pada doktor' dan berlalu pergi.

2lines mean positif

Di dalam bilik doktor kedengaran kekecohan, namun tidak lah tahu apa yang di bincangkan kerana kami tidak dibenarkan masuk kerana pesakit nak privacy..Namun persoalannya di sini..siapakah yang bersalah dalam semua kekecohan ini..??




1- Adakah doktor yang bersalah kerana memberitahu kebenaran??
2-Adakah  kawan saya yang bersalah kerana memberitahu keputusann??
3- Adakah UPT yang bersalah kerana positive???


MORAL OF THE STORY:

Marilah kita sama2 berfikir dan renung2kan..Kadang kala kita xboleh tafsir kebaikan seseorang tu hanya pada luaran..Apa saja boleh berlaku kerana tiada manusia yang sempurna dan jangan lah salahkan orang lain apabila kesilapan tue datang dari sendiri..Kita manusia biasa dan tak terlepas dari buat kesilapan..

Sekian Dari:
Syuhada Rahman a.k.a Jendela Hati~