Tuesday, 29 November 2011

Tip2 penting sebelum exam

To complete physical examination, we should complete our medical instrument, which are:


1- stetehoscope
2- Mercury sphygmomanometer  (manual blood pressure)
3- Pen torch
4- Thermometer
5- Tongue depressor(wooden)
6- Measurement tape
7- Stop watch
8- Tendon hammer
9- Tuning fork
10- Cotton and new dress making pin
11-Snellen chart
12- Fundoscope/opthalmoscope

Before you are going to carry out your physical examination there are some point should be in your mind: 



  1.  -You have to wear your white coat and your I.D medical card.
  2. Proper exposure (e.g.: expose the patient from nipple to middle of the thigh in abdominal examination).
  3. Ask the patient to be in the correct position.
  4. When you start your examination; you should be in the right side of the patient.
  5. You should be systematic in your examination.
  6. Open the window or the carpet (natural daylight) when you examine the eyes for jaundice.
  7. Describe character of the pulse, JVP, murmurs, masses …etc.
  8. During abdominal examinations; it should be lax by asking the pt to flex his knees or breathing from his mouth.
  9. You have to compare between limbs or any double organs “two body side".
  10. And please … don't forget to be a good actor as possible.

All these things coming after presenting a good and complete history.
General appearance

  1. The patient is (young, middle-aged, old), (male, female), lying comfortably in bed.
  2. Well developed, well nourished.
  3. Not in pain or respiratory distress.
  4. Not connected to IV line or oxygen mask (any device or instrument e.g.: ECG, IV line, oxygen mask, IV or nasal cannula).
  5. Apparently not cyanosed, pale or jaundiced.
  6. Conscious, alert & oriented.
This stamp has to be mentioned in every general examination according to the patient current condition. However, in each system, certain points have to be particularly emphasized. It is debatable whether cyanosis, pallor & jaundice are mentioned in the general appearance or in their corresponding body parts.

Monday, 28 November 2011

Stroke bukan serangan jantung!!


Entri kali ini, saya berminat untuk bercerita mengenai stroke..Ramai yang dah tahu dan mendengar mengenai stroke tapi ramai juga yang salah faham.. Topik strok adalah topik yang besar, di sini saya ringkaskan untuk senang di fahami...mari rajinkan diri membaca seterusnya..


Disebabkan kurang kefahaman, ada yang menyangka strok adalah serangan jantung. Namun strok ialah serangan otak akibat berkurangan oksigen ke otak. masalah ini disebabkan saluran darah yang tersumbat, sempit atau pembuluh darah pecah. kebanyakkan kes berlaku di kalangan yang berusia 65 tahun. Bagaimanapun, ia boleh berlaku kepada sesiapa saja tidak mengira usia, termasuk kanak-kanak.


Antara gejala strok ialah terjadi secara tiba2, pesakit terasa kebas sebelah badan samada di kaki ataupun tangan, butir percakapan yang kurang di fahami dan sakit kepla yang teruk mahun pening secara mendadak. Pesakit juga mengalami muntah2 dan tidak keseimbangan/stabil ketika jalan serta nampak keliru.


Strok dibahagikan kepda dua jenis, 'stroke ischemic' dan 'stroke haemoragic'. 'stroke ischemic'  bermakna bekalan oksigen berkurangan kebahgian badan. Kes biasa strok di sebabkan darah beku dalm arteri yang menghalang aliran darah.




'Stroke haemoragic' pula dikenali pendarahan. arteri yang rosak atau lemah boleh pecah dan berlaku pendarahan.


Ada serangan seakan-akan strok tetapi hanya seketika dan pulih semula, yang di panggil Trancient Ischemic Attack (TIA) atau mini strok. jika mengalami TIA, bermakna pesakit dalam bahaya. Jika diserang sekali dalam seminggu , kemungkinan untuk TIA menyerang lagi ialah 20%.




Setiap individu perlu mengetahui kesihatan sendiri. Beberapa penyakit adalah faktor faktor berisiko. Sebaik-baiknya mereka menjalani pemeriksaan diabetes, darah tinggi dan kolesterol kerana ia adalah punca utama strok. Selain itu, cegah pertambahan berat badan dengan mengamalkan pemakanan yang seimbang. Amalkan juga hidup sihat dengan bersenam dan berhenti merokok. Lelaki yang berusia 45 tahun yang jarang bersenam, merokok berkerja dalam keadaan stres sertsa mempunyai ahli keluarga yang di serang strok berisiko tinggi untuk diserang strok.




JOM AMALKAN HIDUP SIHAT..<3 <3 






sekian daripada Jendela hati a.k.a Syuhada Rahman..

Saturday, 19 November 2011

mari membaca 'the art of history taking'..

Tajuk entri nie menunjuk kan sya dah rajin membaca..hahaha..nie bkn lah blog medical..sya akan tulis apa yg sya suka mengikut mood dan keadaan..hehehe..oleh kerana lagi seminggu nak exam..so sya trus jd bersemangat tuk membaca buku..hehehe..dan dgn rajinnya saya ingin berkongsi dgn sumer org apa yang saya baca..bak kata omputih ‘sharing is caring’..

buku yg di pinjam dari library msu..;)

Nie la buku ‘THE ART OF HISTORY TAKING’...untuk maklumat kawan2 semua..ada satu tips tuk anda supaya suka membaca buku medic nie..jgn lah korg anggap yg korg  tgh study bila bca buku medic tpi anggap buku tue seperti NOVEL..baca seolah2 tgh membaca buku cerita..ia xmenjemukan dan senang nak ingat..nie teori saya sendiri..kalu kte piker nie buku medic mesti rse stress nk bca..

Saya percaya , semua kwn2 saya dah tahu dgn perfect nye cara tuk take history patient..sbb sumer dah berpengalaman intership kat hospital kan..tapi buku nie mencerita kan macam mana kite nak buat patient tue selesa dgn kite dan xrasa ada barrier antara doctor and patient..bila patient rse percaya kat kite, lagi banyak maklumat patient kongsikan dgn kita..bak kte specialist ‘the good doctor is good listener’..bla maklumat kite lengkap dapat la kte wat diagnosis dgn tepat..
Buku nie mengajar kite mcm mna nak mengambil maklumat patient tnpa membuat patient merasa jemu..kite kena menggunakan seni dan tidak menggunakan 'straight question' apabila interview patient..supaya patient rasa selesa dan xrasa seperti di interview oleh pihak berkuasa(polis)..biarkn patient rasa selesa bercerita seperti cerita kepada seorang kawan yang ingin membantu menyelesaikan masalah nya..

Buku nie juga mengajar mcm mana nak kita nak approach patient spya patient xrefuse kite tuk 'take history'..kite pn xleh lah salahkan patient apabila patient refuse kite..mgkin patient berasa jemu oleh kerana ramai sangat bertanya benda yang sama sepanjang mereka berada di hospital..kite kena kesian kan doirang dah la sakit, asyik kena tanya benda yang sama oleh beberapa orang mesti lah patient berasa tak selesa..contonhya kite, bila sakit gigi pn, kalu org dok bertanya je..rse nk lempang..nie kan plak dorg yang sakit lebih truk pada tue..Rse terima kasih sgt2 kpd patient yang bagi kite peluang tuk interview and examine dorg...

Isi kandungan buku ini juga mengajar supaya kite bertanya patient dengan simptom2 yang berkaitan jer dengan penyakit yang di alaminye je..jgn la meraban sampai patient rse letih dan dalam hati asyik ckp 'aduh bila nak abis nie'..tnya la yang penting jer spya mereka de masa tuk berehat..

kalu nk cerita kan sumer content buku nie..tiga hari tiga malam xabis..secara ringkasnya apa yang saya ingin simpulkan ialah kite seharusnyenye bijak menyusun ayat semasa kite interview patient..supaya mereka merasa selesa dan mesra bersama kite...;)

sekian dari saya: 
syuhada rahman a.k.a jendela hati~