Monday, 26 December 2011

Jom jalan: Berjimba di Teluk batik

Belum terlambat untuk mengucapkan selamat hari natal kepada org2 yang menyambut Hari natal..harap2 santa claus telah memberi hadiah istimewa kepada korg..hehehehe..Pada hari natal hari tue saya n my love jalan2 di Teluk Batik, Perak..Ramainyer manusia xterkira..jom layan~


Nie gambar ala2 bercuti di bali plak..hehehe




aiskrim antara yang menjadi tumpuan ramai...


Nie plak kepak ayam..aduh sedap giler makan kepak ayam sambil memandang laut gitu~


Jagung Bakar~


Gadis2 ayu bergambar...hehehehe


Me and My love





mesti ramai yang tertanya2..nape la berjimba di Teluk batik pakai baju kurung..nie la buktinyer..pergi kenduri kawen dulu sebelum berjimba..hahahaha


apa2 pn asalkan kite happy...!!(wlaupun pakai baju kurung yang penting lompat ttp lompat)

p/s: mana gambar pantai..kte Teluk batik..hehehe hanya jalan2 jer....not mandi manda so xde gambo pantai la ..hahahaha

sekian dari:

Syuhada Rahman a.k.a Jendela Hati~

Wednesday, 21 December 2011

Menarik: Nie gila atau gila2 (hahaha)~

Hahahaha rasa kelakar tgk gambar nie..Dunia xgila tapi manusia yang buat dunia nie menjadi gila2..jom layan gambar yang saya ckp 'GILA" nie..hehehe mmg kelakar..

















Sekian dari:

Syuhada Rahman a.k.a Jendela hati~

Monday, 19 December 2011

Jom Jalan: Family day ~

Family day yang dah lama berlalu nie..skrg baru nak ingat nak edit and post..Lately sibuk skit..Wat mase nie free skit leh la aku update blog selalu..nnt dah start sibuk..xdapat la..Jom layan gambar2 family day yang merata2 tempat yang kita pergi..Anyway Happy sgt ~

1) DI WET WORLD, SHAH  ALAM


Si kembar yang kiut miut sgt2...

Menanti tuk masuk ke wet world yang bukak pkl 10..Excited terlebih kite sampai dalam pkl 8..



Gambar2 ceria ketika mandi xhenggat kat wet world...



Selesai mandi..Berkelah kejap di Taman Tasik, Shah alam..


2) DI PANTAI MORIB, BANTING


Matahari terbenam..sungguh cantik..alamak gambar main layang2 lupe ltk la plak..xpe la...hehehe


 3) PETROSAINS, KLCC







Pak Lang Lan mengajaq anak2 sedara mcm mana nk guna kapal korek..baguih2..


Lastly bergambar satu keluarga di depan KLCC..

Percutian yang cukup menjadi dan cukup gembira..Kenangan akan tetap akan di ingati sampai bila2..walaupun rumah kecil ku dgn air yang slow tapi ia tetap berguna tu semua org agar dapat berteduh..Even xsemewah hotel or homestay..Kegembiraan adalah segala2nya...Hope percutian di Langkawi tahun depan tetap meriah seperti ini..Walaupun saya bkn lagi 'Program manager'..hehehehe...Gambar banyak lagi tapi ckup la sampai sini saje..xlarat nak edit dah...

sekian dari:
Syuhada Rahman a.k.a Jendela Hati~













Sunday, 18 December 2011

Duduk Lama Depan Komputer Boleh Bawa Maut



Sejak akhir-akhir terdengar beberapa webmaster diserang dengan pelbagai jenis penyakit sehingga ada diantaranya begitu kritikal sehingga terpaksa dimasukkan ke wad hospital untuk pemantauan kesihatannya. Malah ada diantaranya telah sampai ke tahap kritikal sehingga diserang penyakit angina ahmar.

Ramai yang masih tidak sedar bahawa duduk terlalu lama di depan komputer atau bekerja selama berjam-jam secara pasif di atas kerusi akan membuat otot-otot tubuh kita terasa kaku, keras dan mata menjadi pedih. Malah selain keluhan ringan tersebut tersembunyi juga ancaman lain yang berisiko bagi kesihatan.




New Zealand Medical Journal dalam edisi terbaru, melaporkan kajian dari Institut Penyelidikan Perubatan New Zealand menunjukkan bahawa pekerja pejabat yang menghabiskan masa terlalu lama duduk di meja masing-masing berisiko tinggi menghadapi masalah darah beku. Penyelidik mendapati, satu pertiga daripada pesakit yang dimasukkan ke hospital kerana mengidap -trombosis pembuluh darah vena (DVT) atau darah beku, adalah mereka yang menghabiskan masa berjam-jam mengadap komputer.




Penyakit Deep Vein Thrombosis (DVT) ini adalah disebabkan darah beku yang menyebabkan salur pembuluh darah terutamanya di bahagian peha dan betis tersumbat. Keadaan ini berlaku kerana aliran darah yang tidak baik hasil dari aktiviti yang pasif dan rehat yang berlebihan.Hal ini akan diperburukkan apabila bilik yang diduduki berhawa dingin dimana udara yang sejuk itu mempercepatkan kadar pembekuan darah terutama di bahagian kaki.

Ketua penyelidik, Profesor Richard Beasley berkata sebahagian pekerja pejabat yang mengidap masalah itu duduk di depan skrin komputer selama lebih 10 jam sehari. Masalah ini biasanya dihadapi oleh pekerja dalam industri teknologi maklumat dan pusat panggilan.

Sekitar 34 peratus dari 62 sampel yang mengalami gumpalan darah adalah mereka yang dalam jangka waktu lama bekerja dengan duduk di kerusi, sementara 21 peratus penderita lainnya adalah terdiri dari mereka yang melakukan perjalanan jarak jauh menaiki kapal terbang, seperti disiarkan oleh AFP.



DVT itu sendiri merupakan menurut pakar kesihatan adalah pembentukan gumpalan darah nadi bahagian dalam, paling sering dijumpai di kaki. Gumpalan tersebut boleh pindah ke jantung, paru-paru atau otak dan bisa menyebabkan rasa sakit di dada, sesak nafas atau bahkan kematian akibat serangan jantung atau angin ahmar.

Pakar Perunding Paru-Paru, Institut Perubatan Respiratori, Dr Ashari Yunus berkata darah beku ini datang dari kaki, tetapi juga boleh berpunca daripada pembuluh darah di lengan, bahagian kanan jantung malah hujung kateter yang ditempatkan dalam pembuluh darah. Dalam kes yang sangat jarang berlaku, lemak atau tisu dari tumor atau kelompok bakteria mungkin boleh berkumpul di arteri paru-paru.







Jom amalkan hidup sihat



sekian dari:
Syuhada Rahman a.k.a Jendela hati~

Menarik: Eiiii..kalu berani makanlah burger indonesia

Kite sumer tahu yang indonesia terkenal dgn beberapa makanan yang famous di Malaysia..Antaranya soto dan ayam penyet la..menjadi kegilaan ramai..Namun sape yang berani sila la cube burger di Indonesia ini..










Ini lah burger yang di buat dari isi ular..kalu berani cube lah..hehehe..jgn pas nie xmkn burger cukuplah..hehehe

sekian dari:

syuhada rahman a.k.a jendela hati~