Tuesday, 11 October 2011

BMS..apakah???

Sempena hari kedua posting kat HTAR..tbe2 rse teringat isu BMS mse kteorg posting kat HKB (hospital kota baru)..rmai yang selalu bertanya terutamanya doktor pakar..BMS tue ape??Rmai yang ckp basic science la..biomedicine la..kire ok lagi la but the worst word yang penah kiteorg pnh dengar bila dorg ckp BMS same dgn Radicare..trus moral down..then,dorg tnya lagi ,'why are u posting here'..rse sedih je mcm di pulaukan...

for those yang xtahu bms tue ape biar la sya nyatakan di sini... BMS is Bachelor Medical Science..dlm bahasa malaysia ijazah sarjana muda sains perubatan..kteorg belajar same je dgn bdk2 medic cuma de some subjek je yang xsame mcm phamarcology, biochemistry n microbiology..bkn nye xbalajar langsung cume blajar basic je la..cume x detail je..

walaupun sya dah smbung blajar tuk course medic, sya ttp xpnh lupe yang saya adalah EX-BMS..coz di sebabkan BMS la sya x blur bila posting kat HTAR..banyak membantu especially history taking and physical examination..bkn ape pn sbb sesetengah..bkn sumer yer..bila dh sambung medic dorg dh mcm lupe diri yang dorg pn EX-BMS..siap kutuk2 bdk BMS..hellllooooo...u also EX-BMS..so xpyh la blagak sgt..korang lagi tunggang langgang..sodar la diri tue..(aduh dh terngumpat plak)..

ape2 pn thanks to lecturer yang ajar kiteorang mse kat BMS..kenangan bersama BMS ttp di hati..



sekian dari syuhada rahman a.k.a. jendela hati

Friday, 7 October 2011

XDAPAT PERHATIAN...

sape yg xdapat perhatian..dah tentulah bkn sya..sya terlebih  di perhatikan..hehehehehe..bila cuti slps kelas prep course nie pe lagi dok umah je la..bila dok umah tgk tv la kejenyer...




nie la citer yang saya layan setiap hari isnin hingga khamis pada pukul 12.30 tgh hari di tv2..citer nie sgt sedih taw..kalu tgk sorg mmg leh nangis..rsenye citer dh lama di mainkan di tv2..tapi di ulang semula pada bln lps..citer kurang mnjadi buah mulut org mgkin sbb di tayangkan di tv2..kalu di tayangkan di stesen tv yg popular...mgkin citer nie mendapat sambutan hangat dan byk status fb akan bercerita pasal cerita nie..tapi terdapat gak blogger yang menceritakan ttng citer nie..jalan citer yang sangat menarik dan menyentuh...ending yang xdisangka spt citer melayu yang lain..
hero n heroin seharum kenanga: faizal husin n janet khoo

SINOPSIS SEHARUM KENANGA
Seharum Kenanga mengisahkan Dania seorang anak yatim piatu yang dijaga oleh ibu saudaranya. Oleh itu dari alam remaja lagi Dania sudah hidup berdikari dan berkeyakinan tinggi. Dania menjadi model dan seterusnya menjadi pelakon terkenal.

Dia berkahwin dengan Omar, seorang arkitek muda yang berjaya. Perkahwinan yang dibina atas dasar cinta sangat bahagia namun Omar adalah seorang yang sangat kedekut. Lantaran itu kadangkala Dania tidak dapat memenuhi segala kehendaknya. 
Dania kemudiannya telah memberi idea kepada suaminya untuk membuka Firam Arkitek. Mereka bahagia dan dikurniakan dua orang anak di samping perniagaan yang semakin maju. Namun, bahagia tidak lama apabila Dania terlibat dalam kemalangan. Lebih malang lagi kemalangan itu menyebabkan Dania menjadi cacat.

Konflik berlaku apabila sikap Omar berubah dan dia menjadikan alasan isterinya cacat untuk berpoligami. Bagaimanakah Dania mengharungi konflik itu? Saksikan plot-plot menarik penuh pengajaran ini hanya di TV2 yang menampilkan tema Gemilang Ramadan sempena Ramadan ini.

SUMBER ARTICLE DAN ARTICLE PENUH: http://www.perekacerita.com/2011/08/seharum-kenanga-tv2.html#ixzz1a506HfIt
sekian dari syuhada rahman a.k.a jendela hati~


kau mmg TAK ikhlas!!!

hahaha tajuk entri mcm nk bergaduh dgn org je..Tujuan entri nie bkn la nk mgutuk org tpi just nk share pendapat..spe lah sya untuk mempertikai pasal keikhlasan org...ikhlaskn xleh bgtaw..tpi dri gerak geri org kite bleh menilai samede dia ikhlas atau x..?
ala2 comelnyer nurse nie..hehehe









apa yg saya nk citer nie de kena mgena dgn gambar di atas..sumer org tahu, menjadi nurse adlh satu pekrjaan yg mulia..dapat membantu org yg memerlukan pertolongan...hemm tapi zaman skrg rmai yang berkerja sbb duit..sama gak perkerjaan yang lain spt doktor dan cikgu..ramai yang mementingkan duit daripada niat sebenar..

Saya terasa nk tulis hal nie di sebabkan saya baru saja terbaca 'status' fb kwn sya yang berkerja sbgai jururawat/nurse di salah sebuah hospital badan berkanun di selangor..statusnyer lebih kurang begini 'mengada2 betul makcik nie ,mntk tlg mcm2..lebih baik ko cpt berambus la dri hospital nie!!' owwhh OMG sgt la terkejut bla seorang nurse boleh ckp mcm tue pada pesakit...dah mmg keje nurse untuk membantu pesakit kan..? kenapa nk merungut..xfhm btl la..status beliau yg kedua plak ialah 'bencilah xpasal2 selsema, nie sumer gara2 menjaga pesakit yang ada jangkitan'...fuhhh menarik nafas panjang bila bca status nie. tbe2 terkuar dari mulut saya 'pesakit tue pn xmntak dia di jangkiti'..e2 sumer takdir dia..kte pn xtaw mse dpn kte lagi sme de kita akan diberi kesihatan yang baik atau tak..harap2 kesihatan yg baik de skrg akan kkl selamanya dgn izin allah..~amin~

Itulah dikatakan kerja xikhlas...sbb tue sya selalu bc status kwn saya nie, dia salalu merungut pasal kerja dia..dia hnya berkerja tuk duit..sdgkan dia dah tahu peranan seorang jururawat sejak dari dia study lg..sya memohon maaf pd yg berkenaan krana menceritakan sumer nie..nie hanya la untuk di jadikan pengajaran dan iktibar saja...

Hope satu hari nnt bila sya jd doktor saya akan menjadi doktor yang ikhlas membantu pesakitnya..its not only bout money..
tapi best gak kalu de duit banyak mcm nie..hehehehe
 Sekian dari syuhada rahman a.k.a jendela hati..

Sunday, 2 October 2011

Blog oh blog..

Aduyaiii..fuhhh nape mgeluh pnjg..nie sumer gara2 blog la..sbnrnya sya dh lama nk wat blog nie..dri 3,4 tahun lepas..sejak tgk citer 'impian ilyana' yg sunsilk tue..dh lme kn citer tue..sejak dri citer tue la rse nk wat blog tpi xpndai2..dh byk kali buat pn still same gak..xreti nk masuk balik..dgn tenet xde lg la bnda nie tertangguh..

Tpi skrg blog dh makin popular..kebanyakkan sumer org dh de blog dorg yg menceritakan kisah hidup dorg dan sekeliling..oleh itu sya mencuba trus mencuba tuk wat blog..akhirnya bleh gak wlupn dlm proses blajar..hope pas nie dpt la update slalu sbb sya mmg suka menulis n bercerita..

Hope dpt berlajar dgn lebih lancar n detail about eblogger nie..

Sekian dari syuhada rahman a.k.a jendela
hati~