Tuesday, 27 March 2012

Back to normal (citer 2 bln yg lalu)

Salam semua.. Yess!!! cuti seminggu, hidup kembali normal, dah lama menanti saat nie..aduh lamenye xupdate blog..nie semua gara2 kesibukan ketika posting di ONG department (wad bersalin)..Posting nie buat aku rase hidup aku xnormal..Walaupun xsesibuk doktor pakar tapi di sbbkn kesibukan doktor pakar la kami jadi macam nie..

Sesubuh gajah aku dah bangun dan selepas magrib baru balik..Dalam bahasa kampungnya ayam belum berkokok aku dah bangun dan ayam dah masuk reban pun aku masih di hospital..Sabtu n ahad?? sabtu ahad pun kat hospital..kadang2 sampai aku pun xingat hari dan tarikh..letih mmg letih..xboleh di gambarkan dgn kate2..balik umah je, letak kepala je terus tido tanpa sempat berangan2..Namun semua tue berbaloi kerana aku dapat menimba ilmu dan pengalaman..


Memang best posting kali nie..aku minat sgt pasal sakit puan nie mungkin sebab aku perempuan jadi minat tue jadi membuak2,dalam belajar tuk merawat org dlm masa yang sama  boleh belajar untuk tubuh badan sendiri.. Tapi aku dah pikir masak2 mgkin aku xkan jadi pakar sakit puan kerana sebab2 tersendiri. Namun aku xjanji la, mgkin satu hari nnt berubah pikiran plak..

Sepanjang dua bulan nie, macam2 aku belajar..Dapat tgk live org bersalin dan dapat rase sekali keperitan dan kepayahan nak bersalin..selain tue belajar scan baby..macam mana nak kenali baby lelaki dan baby perempuan..seronok sgt..selain tue dapat belajar dan tgk org yg bersalin secara pembedahan atau di kenali C-section..Dari situ aku dapat belajar the nature way is better than others..Maksudnya, walaupun bersalin secara normal tue sakit dan perit but its back to normal..walaupun bedah tue xsakit kita boleh mendapat macam2 komplikasi..Tapi kalau pembedahan adalah jalan terbaik kerana keadaan tertentu..mgkin itu yg terbaik..
bersalin secara normal dan pembedahan

Selain tue kat department nie la aku kena marah kaw2 dgn doktor pakar bius..walaupun kesalahan nya adalah kecil je..tapi xpe aku xamik hati pun, berfikir positif tuk kebaikan diri sendiri..Siap boleh gelak2 dgn kawan2 bila citer balik aku kena marah teruk dgn doktor pakar..padahal dalam hati 'terluka'..hehehe *terluka lah sgt*..

Tapi semua keletihan dan kepenatan yang aku alami nie rasa sangat2 berbaloi bila mase exam, examiner Dr. pakar dari luar bersalam dan berkata 'congrats u did well'..rase semua kepenatan tue telah di bayar..Alhamdullilah harap2 semua berjalan lancar..Amin



P/S
1) Seronok nya hidup kembali normal
2) Xsabar nak posting paedetric ward (Wad kanak2)..
3) Lastly thanx a lot to all Dr. pakar yg sudi mengajar kami..sgt menghargai..
4) Bila start menulis mesti xboleh berhenti...
5) kalu ade kesempatan aku akn tulis beberapa citer yang menarik telah berlaku di wad bersalin dgn lebih detail..

Sekian Dari:
Syuhada Rahman a.k.a Jendela Hati~

2 comments:

  1. salam
    semoga menjadi doktor yang berbudi kepada agama dan bangsa

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam
      Terima kasih sudi membaca..Insyallah saya akn menjadi doktor yg dapat berbudi pada bangsa dan agama..

      Delete