Tuesday, 14 February 2012

padam muka kena BELASAH!!

Baru2 nie kita di gemparkan berita pekerja kfc telah memukul seorang customer..ramai yg dh post kisah nie..so aku pn nk komen skit pasal bnda nie..xde la plak aku tgk video yg di post semua org tue..just baca skit2 kat blog2 yg de tulis pasal bnda nie..aku nk sokong sape?kompem2 la aku sokong pekerja kfc tue sbb aku memahami perasaan pekerja tue berdasarkan pengalaman aku..


xbaik gaduh2..

Dulu aku pn pnh keje kat fast food restaurant nie..As part time je la..konon2 nk cari duit lebih tpi xberbaloi pn..tapi bkn kfc la..aku keje kat pesaing kfc..keje mcm org giler, xboleh duduk, kena maki hamun dgn customer tpi gaji boleh la wat tuk minum kopi setiap hari..
sedap plak kopi nie


Di sebabkan dia punya slogan 'customer is boss' mmg dorg tue btl2 jd boss la kan..suka2 nk marah n maki org..di sbb kn ke 'cute' kan aku..aku di letakkan di bahagian kaunter la kn.. kalu x mesti aku di bahagian dapur or cuci pinggan..hahaha bajet..hari2 kot aku kna maki dgn customer padahal xde salah ape pn..just mknn dtg lmbt skit..SABARLAH..bukan nk pengsan pn kalu tggu sekejap..tau nk mengamuk jer..pnh sekali tue sorg customer nie marah aku n kata aku buat muka xpuas ati dengan dia..padahal muka aku tgh letih mase tue..keje 9 jam tanpa henti sbb org terlalu ramai..sbb tue la muka aku masam skit..itupn nak marah, bengong giler..

Paling aku tak boleh lupe kawan aku kena jerkah dgn satu customer yang LANGSI giler..org ramai jadi kawan aku suruh la customer tue beratur, tbe2 customer tue mengamuk dan suruh panggil manager..kononnyer kawan aku kurang ajar dgn dia..siap bawak kuar kad n ckp 'i nie datuk tau'( muka penuh bongkak)..xkisah la kau tu datuk ker, nenek ker..beratur ttp beratur la..ko ingt ko datuk boleh potong line la..siap ckp kt kwn aku..bahasa tue melambangkan bangsa..padahal dia yg xberbahasa..sedih tgk kwn aku kena maki n jerkah depan org ramai..org mcm tue mmg patut kena rimbuk atau penumbuk..baru padam muka dia..

Pada customer di luar sana, as human being semua org ade hati dan perasaan..Jgn pandang pangkat dan kekayaan semata2..Dan jgn anggap yang keje kat fast food restaurant nie hina sgt,..kebanyakkan yang keje kat fat food restaurant nie bdk2 yg tggu keputusan spm dan part time student..entah satu hari nnt dorg jd doktor, peguam n cikgu yg akan mendidik anak korang nnt.. so Jgn la belagak sangat dan Jgn ingat dgn 40 & 50 hengget korang tue dapat maki org sesuka hati..Hormatlah org lain kalau kita nak orang hormat kita..
Hormat menghormati

p/s:

1) kejadian yg berlaku antara pekerja kfc n customer tue barulah di katakan 'kena buku dgn ruas'..amik kau!!
2) Teruk betul penulisan aku..Sia2 blajar tatabahasa masa sekolah dulu..kalau cikgu karangan aku baca, kompem nangis..

Sekian Dari:
Syuhada Rahman a.k.a Jendela Hati~

2 comments:

  1. Assalamualaikum,

    Disagree to disagree! Haha, setuju sangat2 :)

    ReplyDelete
  2. yg mana satu nie disagree ke agree??hehehe konfius..

    ReplyDelete